En ren valstrategi...

Den hårdare abortlagstiftningen röstades igenom knappt två veckor före presidentvalet som hölls i november 2006. Till president valdes FSLN:s ledare Daniel Ortega. FSLN (Frente Sandinista de Liberación Nacional, på svenska ofta kallat för sandinisterna) är ett socialistiskt parti som återtog makten år 1979 via revolution.


Under revolutionsåren på 1980-talet slog sandinisterna, om möjligen ett litet, slag för kvinnornas rättigheter i Nicaragua, men som svar fick de snabbt den katolska kyrkan, med sitt otroligt stora inflytande, som fiende. Så på grund utav ren valstrategi bytte sandinisterna åsikt i abortfrågan.


Enligt människorättsorganisationen Det nicaraguanska centret för mänskliga rättigheter (CENIDH) har våldet mot kvinnor ökat under sandinistregering. I CENIDH:s årsrapport för 2008 står det att antalet anmälningar av våld mot kvinnor i de nicaraguanska hemmen ökat med 30 procent mellan år 2007 och 2008. Samt att de sexuella övergreppen ökade med en halv procent.


Det är inte bara kvinnorättsorganisationerna, utan även journalister, människorättorganisationer, FN och andra länders regeringar som ser abortförbudet som ett exempel på den nicaraguanska regeringens övergrepp på de mänskliga rättigheterna. I våras gick det så långt att FN:s kommission mot tortyr klassade den nicaraguanska lagstiftningen som just tortyr.

// Felicia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0