Nicaraguaprojektet "En kvinnas rätt"

 

Under mer än 100 år har kvinnan i Nicaragua haft rätt att gör det som kalla medicinsk abort. I november 2006 infördes en antiabortlag i Nicaragua vilket ur ett demokratiskt perspektiv är ett förödande steg i fel riktning. Enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna ska en kvinna ha rätten att bestämma över sitt eget liv.



Vilka är vi?

Vi är Felicia Dahlin och Mikaela Engwall som går tredje året på Vasaskolans samhällsprogram med internationell inriktning i Gävle. Vi gör ett projektarbete om abort som mänsklig rättighet i Nicaragua. Utifrån ett samhällsperspektiv utreds komplikationerna som uppstår i och med ett införande av totalt abortförbud. Syftet med vårt projektarbete är att informera och skapa förståelse om kvinnans situation. Redan i årskurs ett väcktes ett intresse för Nicaragua och i februari åker vi, tillsammans med de andra tjejjerna, till Nicaragua för att lämna över de pengar som samlats in. Vi ser resan och projektarbetet som en erfarenhet för framtida studier.


 
Kvinnosynen i Nicaragua

Det finns en viss problematik när det gäller männens syn på kvinnor i Nicaragua. Bara det faktum att Nicaragua är det land i Latinamerika med mest kvinnomisshandel (SIDA, landrapport 2008) talar för sig själv. En gravid ung kvinna utan ett äktenskap  går en svår framtid till mötes och kan inte räkna med stöd från omgivningen. Har man sex innan äktenskapet blir man klassad som ”oren” och mindre värd.

 

Världens hårdaste abortlagstiftning

Att även politikerna har en nedvärderande syn på kvinnans rättigheter i ett av världens fattigaste länder gör situationen ytterligare utsatt för kvinnor i Nicaragua. Katolska kyrkan har starkt inflytande över Nicaraguas politik och det är katolicismens värderingar ligger till grund för det totala abortförbudet som trädde i kraft 2006. Enligt katolicismen har ingen, oavsett omständigheter, rätt att ta liv och det är gud som bestämmer hur många barn en kvinna ska ha. Det innebär att även om kvinnan utsätts för incest, våldtäkt eller vid risk för sitt eget liv har hon ingen rätt att välja att göra abort.

 

Konsekvenser - Utstötthet i samhället, prostitution och oavsiktliga självmord

Bland outbildade kvinnor med barn utanför äktenskap är det många som väljer att sälja sin kropp som en sista utväg. Prostitutionen är mycket utbredd i Nicaragua och eftersom att det är förbjudet med preventivmedel innebär det också att oönskade graviditeter är vanligt. Mödradödligheten och ungdomar som begår självmord har ökat sen införandet av antiabortlagen. Misslyckade abortförsök sägs vara den tredje vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i fertil ålder genom förtäring av gift för att framkalla missfall.

 
 Vad gör vi nu?

Vi tänker fortsätta att arbeta aktivt för att försöka samla in pengar till Mary Barreda och med hjälp av information om den ohållbara situationen, försöka väcka liv i frågan om rätten till abort i Nicaragua.

http://svtplay.se/v/1767743/elever_hjalper_kvinnor_i_nicaragua
Här är en länk till en del av repotaget som gävledala gjorde under vår välgörenhetskväll.


Man måste börja någonstans

Idag ska Nicaraguagruppen sälja fika på Vasaskolans Norra skola för att få in några slantar till vår resa. Vi hoppas på många fikasugna (och ärliga) Internationellare.
Kaffe, kladdkaka, chokladbollar och kolakakor är bara några av de läckerheter som kommer finnas på plats. Det här är som sagt en provomgång för att se hur stor efterfrågan är, och vi vet att vi antagligen inte kommer hova in några höga belopp, men vi måste börja någonstans. Fikamys på Norra Vasaskolan idag mellan 10.30 och fram mot lunch.

Ingen kan göra allt

Ett stort TACK till alla som bidrog under välgörenhetskvällen! Med er hjälp har Amnesty international fått in närmare 70 till namn på sin protestlista mot abortförbudet. Inträdet, lotteriet och privata bidrag gjorde att vi fick in 5063kr till kvinnohjälpsorganisationen Mary Barreda. Ett skolpaket bestående av skoluniform, skor, ryggsäck, block och pennor kostar 465kr. Det räcker till en flickas skolgång under ett läsår.


5063 kr/465 kr = 10.9 = Ett års skolgång för tio flickor.


Ett års skolgång för tio flickor, det kanske låter lite? Det är inte lite. 5063kr är inte bara en summa. Det är tio barn som ges chansen att förbättra sin situation. Tio barn som ges möjligheten att skapa sig ett anständigt liv.



Tre flickor som, istället för att arbeta får gå i skolan tack vare Mary Barreda 

5063kr är inte bara en summa. Det är ovärderligt för tio små människoliv på andra sidan Atlanten.

Det finns garanterat de som är less på uttrycket "ingen kan göra allt men alla kan göra något", men det ligger mycket sanning i det. Vi tror att vi kan göra något och tänker fortsätta tro det tills ni är lika övertygade som vi.

/ Mikaela


Välgörenhetskvällen på Lätting

I onsdags förra veckan hade vi Nicaraguakvällen på Lätting. Vi var rätt nervösa innan, men det fick faktiskt riktigt bra. En föreläsning om Mary Barreda, sång och musik, information, bildutställning, fruktbuffé, lotteri, prisutdelning och lite mer sång och musik. Vi är helnöjda och jätteglada att allt gick så bra.

Mikaela, Elise, Beatrice, Frida, Linda och Felicia

Husbandet: Fabian, Alexandre, Jimmy, Madde                                          


HOPPAS SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT KOMMER IKVÄLL


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0